Om parfymer

Utbudet av parfymer är enormt stort. I vilket land du än befinner dig i runt om i världen finns alltid parfymer och det är alltid ett stort utbud. Det finns parfymer som gjort sig stora världen över genom ett riktigt starkt varumärke och exempel på detta är Lacoste som lyckats ta en stor del av hela världsmarknaden med sin serie parfymer.

Det är ofta också så att kändisar kommer med helt egna parfymer för att dryga ut kassan lite och exempel på detta är Christina Aguilera som kommit med flera olika sorter och faktiskt också kunnat etablera sig på den hårt konkurrentutsatta marknaden på parfymer.

Parfymer finns för alla olika människor. Parfymer för kvinnor är den som omsätter mest pengar och inom parfymer för kvinnor så finns det parfymer som är mer anpassade efter yngre kvinnor, men också kvinnor i medelåldern och kvinnor i den lite högre åldern. Sedan finns självklart också parfymer för män och då är det faktiskt så att män har samma parfymer oavsett vilken åldersgrupp som de tillhör. Parfymer för män är inte lika konkret doftande som kvinnors parfymer. Parfymer för män luktar lite mer välbehag, ljuvt och ibland även lite material som t.ex. trä eller läder.

Parfymer finns också i mängder av olika prisklasser. Det finns billigare parfymer för den som bara vill lukta gott till vardags men det finns också parfymer som är lite dyrare, oftast på grund av att det är ett välkänt märke som Lacoste, Escada eller Hugo Boss som ligger bakom parfymen.

Parfym är också roligt på det sättet att det oftast kommer i en ganska intressant flaska. Det kan vara flaskor som är formade efter människor, saker eller bara väldigt ovanlig form. Ett bra exempel är Levi’s herrparfym som är en oval flaska som ligger i ett till synes smutsigt fodral med syfte att få köparens uppmärksamhet i den annars rena parfymhyllan på affären.

Man kan ibland undra vad parfymens lukt kommer ifrån och det är faktiskt lite olika. Vissa parfymer har dofter som kommer från djur och andra från växtriket. Det finns parfymer som innehåller honung, bäver, valar, mossa, alger, kåda och bark. Det är faktiskt inte som man kanske tror att parfymer görs helt på koncentrerade olika konstgjorda ämnen utan det är helt enkelt så att de flesta parfymer (oftast de lite dyrare) kommer från något organiskt i naturen. Parfymer kan vara intressant på det sättet att doften kan komma från någonting man inte alls trodde hade någon speciell lukt i sig, som t.ex. alger men som faktiskt blir en riktigt god parfym tillsammans med lite andra ämnen som reagerar med mossans extrakt.

Parfymer finns för alla, oavsett syfte, ålder eller kön. Alla får så småningom också sin favorit i parfymhyllan. Har du hittat din parfym än?